Have an account?

miercuri, 14 aprilie 2010

Premiile Pulitzer 2010 pentru fotografie


     Mary Chind și Craig Walker sunt fotojurnaliștii câștigătorii ai premiilor Pulitzer 2010 pentru fotografie.

 

Chind este câștigătoarea premiului Pulitzer la categoria "Breaking News Photography", unde a participat cu o fotografie ilustrând acțiunea de salvare a unei femei din râul Des Moines, Iowa.


Mary Chind (42 ani), fotoreporter al publicației Des Moines Register (începând cu 1999), a surprins din întâmplare scena cu un teleobiectiv de 300 mm. Aceasta venise la locul evenimentului ca să returneze niște baterii și lentile unui coleg fotograf de la Des Moines Register. 

Din reflex, și-a luat propriul aparat foto și a surprins o scenă emoționantă: după încercările inutile de salvare ale pompierilor, Jason Oglesbee, muncitor la un pod pietonal din apropiere s-a agățat de o macara și a cerut să fie coborât deasupra apei învolburate a râului Des Moines pentru a o putea scoate pe Patricia Ralph-Neely. Victima în vârstă de 67 de ani căzuse în apă împreună cu soțul ei după ce barca lor avariată a fost răsturnată de curentul puternic. Soțul Patriciei, Alan Neely a murit înecat, iar acest aspect, susține fotograful Mary Chind, îi provoacă sentimente contradictorii când vine vorba de fotografia realizată.

Kenny Irby, șefa juriului premiilor Pulitzer din 2007, remarcă ca fiind revigorantă premierea unui moment fotografic independent. Aceasta declară pentru The Poynter Institute for Media Studies: "Contribuția lui Mary Chind la The Des Moines Report demonstrează fermitatea și valoarea momentului ales ca fiind proprice surprinderii unei povești fascinante în haina unei fotografii. Acestea fiind spuse, cred cu tărie în relansarea unui obicei de premiere a fotografiilor ce ilustrează particularitatea unui moment." 

Walker a fost premiat pentru eseul său fotografic despre recrutarea, instruirea militară, stagiul în Irak și întoarcerea acasă a unui tânăr american: Ian Fisher.


Craig F. Walker, fotojurnalist al publicației The Denver Post (din 1998) a fost răsplătit cu premiul Pulitzer pentru fotografie la categoria "Feature Photography". Acesta a petrecut 27 de luni alături de Ian Fisher, din momentul în care acesta a terminat liceul până la cel al întoarcerii sale din Irak. Documentarea sa conține pe lângă fotografii și înregistrări video, iar acestea pot fi vizitate pe site-ul oficial http://photos.denverpost.com/photoprojects/specialprojects/ianfisher/.  Surprinzându-l pe Ian pornind din fața casei până pe teritoriul sterp din Diwaniyah, fotografiile redau trăirile tânărului ca recrut, soldat, fiu și prieten.


Walker povestește de asemenea că ideea poveștii nu îi aparține, ci că a apărut în urma discuției unor editori care se întrebau ( în urma unei cuvântări susținute de președintele Bush în 2007) cine se va alătura trupelor armate din Irak. Întrebarea ridicată i-a determinat să caute un tip de poveste unică pe care ar putea-o livra citiorilor. Asta a dus la găsirea lui Ian, care era pe punctul absolvirii liceului și înrolării în armată. De momentul  acesta a depins momentul Pulitzer, până la care urmau să treacă aproape 2 ani.






Surse:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu