Have an account?

joi, 8 aprilie 2010

    Versus, expoziție foto reanimatoare a Centrului Vechi al Bucureștiului

Ancorarea noastră cotidiană în mizerie și indiferență a fost brevetată drept aer poluat pe care susținem revoltați că nu vrem dar suntem nevoiți să îl respirăm; îl poftim în plămâni, face mucegai, ne îmbolnăvește, dar nu ne determină să alegem calea tratamentului cu schimbare de mentalitate. Nu ne motivează suficient încât să adoptăm o atitudine de respingere a unei comodități sociale de neglijare a aspectului mediului în care trăim. Atitudine ia însă artistul Eugen Ciocan care, cu sprijinul Andreei Berecleanu, încearcă să dea viață ruinelor Centrului Vechi al Bucureștiului pentru ca acestea să-și poată confesa singure condiția tragică prin fotografiile în care sunt surprinse: sunt decorate cu înalte distincții de graffiti și se cinstesc la dineuri "aromate" cu molozul din PET-uri.

Cu ocazia inaugurării studioului de portret clasic Foto Cabinet de pe strada Lipscani nr. 41, fotograful Eugen Ciocan lansează o expoziţie inedită: „Versus: Vedete pe ruinele Bucureştiului”. Cu scopul de a sensibiliza vizitatorii expoziției și de a-i determina să ia măsuri atât în privința reîmprospătării infrastructurii cât și a dimensiunii culturale și istorice a acestor ruine, fotograful Eugen Ciocan plaseză în decorul rămășițelor Capitalei de altădată 50 de vedete autohtone. Ipostazele boeme pe care personalități precum Horațiu Mălăele, Marcel Iureș, Cristina Țopescu sau Andreea Esca le reflectă în contrast cu decorul dezolant pun în valoare o estetică a urâtului strategic abordată de către fotograf. Acesta își expune în mod vizibil convingerea că "Omul sfințește locul" și că există o speranță de transformare a Nimicului în vederea favorizării unui pact de cohabitare a oamenilor cu arta și istoria: „Ne-am obişnuit cu anormalul. Eu am vrut să arăt funcţionalitatea sărbătorescului în oraş prin acest demers”.

Dacă doriți să gustați din amestecul interbelic-contemporan, vizitați expoziția Versus până pe 15 mai. Fotografiile sepia, colorate manual vă vor ajuta să va transpuneți atmosferei și să conștientizați cauzele aplatizării farmecului Centrului Vechi al Bucureștiului. Dacă vreți să vă faceți o idee a muncii lui Eugen Ciocan, vizitați site-ul http://fotocabinet.ro/fpz.
 

Fotografiile și citatul au fost preluate de pe:








 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu